Florens, Toscanas huvudstad, är en stad som bokstavligen andas konst, kultur och historia. Belägen vid floden Arno, är Florens känd för att vara renässansens födelseplats och har en oöverträffad samling av konst och arkitektoniska mästerverk. Varje gata och varje torg i denna stad berättar en historia om dess glansdagar som ett centrum för konstnärer, vetenskapsmän och tänkare.

Ett av Florens mest ikoniska landmärken är Duomo di Firenze, eller Santa Maria del Fiore. Denna katedral, med sin magnifika kupol designad av Filippo Brunelleschi, dominerar stadens skyline. Kupolen är ett ingenjörskonstverk och erbjuder en fantastisk panoramavy över Florens för dem som vågar klättra de många trappstegen till toppen. Katedralens fasad är täckt av vit, grön och rosa marmor, och interiören är prydd med fresker av Vasari som skildrar den yttersta domen.

Intill katedralen står Giottos klocktorn, ett annat mästerverk av gotisk arkitektur. Tornet erbjuder också en fantastisk utsikt över staden och är väl värt ett besök. Bredvid dessa monument ligger Baptisteriet, känt för sina bronzdörrar som Michelangelo en gång kallade "Paradisets portar". Dörrarna är dekorerade med detaljerade skildringar av bibliska scener, skapade av Lorenzo Ghiberti.

Uffizierna är ett av världens mest kända konstmuseer och rymmer en otrolig samling av renässanskonst. Här kan du beundra verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Raphael och Caravaggio. Museet i sig är en arkitektonisk pärla, och dess korridorer erbjuder hisnande vyer över floden Arno och Ponte Vecchio, den gamla bron som är kantad med juvelerbutiker.

Ponte Vecchio är en av Florens mest kända symboler. Denna medeltida bro, som överlevde andra världskrigets bombningar, är en av de få broarna i världen som fortfarande har butiker byggda längs sidorna. En promenad över bron, särskilt vid solnedgången, är en magisk upplevelse som erbjuder en vacker vy över floden och stadens silhuett.

Palazzo Vecchio, Florens imponerande rådhus, ligger på Piazza della Signoria, stadens politiska centrum sedan medeltiden. Palatset är en symbol för Florens rika historia och makt. Inuti hittar du vackra rum dekorerade med fresker och konstverk, samt ett museum som visar stadens historia. Utanför palatset står en kopia av Michelangelos David, en påminnelse om stadens konstnärliga arv.

Florens är också känd för sina trädgårdar. Boboli Gardens, bakom Palazzo Pitti, erbjuder en grön oas mitt i staden med skulpturer, fontäner och anlagda gångvägar. Trädgårdarna ger en inblick i hur de florentinska hertigarna levde och njöt av sina lediga stunder.

När det gäller mat och dryck, erbjuder Florens en rik kulinarisk upplevelse. Staden är känd för sina utsökta rätter som bistecca alla fiorentina, en tjock t-benstek, och ribollita, en rejäl brödsoppa. Florens marknader, som Mercato Centrale, erbjuder färska lokala råvaror och är perfekta platser för att prova toskanska specialiteter.