Toscana, med sitt böljande landskap, rika kulturarv och enastående arkitektur, är en region som lockar resenärer från hela världen. Här möts historien och nutiden i en harmonisk blandning som erbjuder något för alla. Från medeltida städer och renässansens mästerverk till fantastiska vinodlingar och idylliska landskap, Toscana är ett resmål som garanterar oförglömliga upplevelser. För den som planerar en resa till denna förtrollande del av Italien, kommer är här en guide till några av de mest sevärda platserna som inte får missas.

Piazza del Campo, Siena
Piazza del Campo i Siena är en av de mest ikoniska platserna i Toscana och kanske i hela Italien. Detta unika torg, format som en snäcka, är känt för sin skönhet och sin betydelse i stadens sociala och kulturella liv. Här äger den världsberömda hästkapplöpningen Palio di Siena rum två gånger om året, en händelse som fyller staden med passion och energi. Runt torget ligger imponerande byggnader som Palazzo Pubblico och Torre del Mangia, där du kan njuta av en fantastisk utsikt över stadens tegeltak och det toskanska landskapet.

Duomo di Firenze, Florens
Florens katedral, Duomo di Firenze, med sin magnifika kupol designad av Filippo Brunelleschi, är en av de mest kända och besökta sevärdheterna i Toscana. Den gotiska fasaden och den imponerande interiören med fresker av Vasari gör detta till ett måste för alla besökare. Kupolen erbjuder en fantastisk panoramavy över Florens, och en klättring till toppen är väl värd mödan.

Lutande tornet i Pisa
Det lutande tornet i Pisa är en av världens mest igenkännliga byggnader. Tornet, som började luta under byggprocessen på 1100-talet, är en del av Piazza dei Miracoli, ett UNESCO-världsarv. Här kan du också besöka katedralen, dopkapellet och kyrkogården, som alla är exempel på den imponerande romanska arkitekturen.

San Gimignano
San Gimignano, känd som "Medeltidens Manhattan" på grund av sina många torn, är en annan höjdpunkt i Toscana. Stadens medeltida charm är välbevarad, och en promenad genom de smala gatorna ger en känsla av att resa tillbaka i tiden. Piazza della Cisterna och Piazza del Duomo är två av de mest framstående torgen, omgivna av historiska byggnader och vackra torn.

Val d'Orcia
Val d'Orcia, ett pittoreskt landskap i södra Toscana, är ett UNESCO-världsarv känt för sina böljande kullar, cypresser och charmiga byar. Området är perfekt för vandringar, cykelturer och bilresor, där du kan utforska byar som Pienza, Montepulciano och Montalcino. Val d'Orcia erbjuder också enastående möjligheter till vinprovning, särskilt för dem som vill smaka på de berömda vinerna från regionen.

Uffizierna, Florens
Uffizierna i Florens är ett av världens mest betydande konstmuseer, med en otrolig samling av renässanskonst. Här kan du beundra mästerverk av konstnärer som Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci och Raphael. Museet i sig är ett arkitektoniskt mästerverk och erbjuder en resa genom konsthistorien som är oöverträffad.

Chianti-området
Chianti-regionen, belägen mellan Florens och Siena, är känd för sina fantastiska landskap och sitt utsökta vin. En tur genom Chianti innebär besök till charmiga byar som Greve in Chianti och Castellina in Chianti, där du kan njuta av vinprovningar och besöka traditionella vingårdar. Landskapet, med sina vingårdar och olivlundar, är perfekt för en avkopplande dagstur.

Lucca
Lucca är en charmig stad känd för sina välbevarade renässansmurar som omger stadens historiska centrum. En promenad eller cykeltur på murarna erbjuder en unik vy över staden. Inuti murarna hittar du pittoreska torg, smala gator och vackra kyrkor som Duomo di San Martino. Lucca är också känd för sina musikfestivaler och som födelseplats för kompositören Giacomo Puccini.

Arezzo
Arezzo är en stad rik på konst och historia, med sevärdheter som Piazza Grande, den gotiska katedralen och Basilica di San Francesco, där du kan se Piero della Francescas fresker. Staden är också känd för sin stora antikmarknad och den medeltida tornerspelen Giostra del Saracino, som hålls två gånger om året och erbjuder en fascinerande inblick i stadens traditioner.

Pienza
Pienza, designad av påven Pius II som en "idealistisk stad", är ett mästerverk av renässansarkitektur. Stadens centrum med Piazza Pio II, Palazzo Piccolomini och Duomo di Pienza är vackert bevarat. Pienza är också känd för sin utsökta pecorinoost, och en promenad genom stadens gränder erbjuder både kulturella och kulinariska upplevelser.

Montepulciano
Montepulciano är en charmig medeltida stad belägen på en kulle, känd för sitt världsberömda vin, Vino Nobile di Montepulciano. Stadens historiska centrum är fyllt med renässanspalats, gamla kyrkor och charmiga torg. Piazza Grande, med dess imponerande katedral och Palazzo Comunale, är stadens hjärta. Härifrån kan du också besöka de många vinkällarna och njuta av vinprovningar som erbjuder några av de bästa vinerna i Toscana.

Cortona
Cortona, en av Toscanas äldsta städer, erbjuder en fantastisk utsikt över Valdichiana och Trasimeno-sjön. Den historiska stadskärnan är full av smala gränder, medeltida byggnader och charmiga butiker. Besök Museo dell'Accademia Etrusca för att se en imponerande samling etruskiska artefakter, eller ta en promenad upp till Basilica di Santa Margherita och Fortezza Medicea för panoramavyer över det omgivande landskapet.

Elba
Elba, den största ön i den toskanska skärgården, är en plats med rik historia och naturlig skönhet. Mest känd som platsen för Napoleons exil, erbjuder ön fantastiska stränder, kristallklart vatten och pittoreska byar. Portoferraio, huvudstaden, har en charmig hamn och flera historiska sevärdheter som Napoleons residens. Dykning, snorkling och vandring är populära aktiviteter för dem som vill utforska Elbas naturliga skönhet.

Volterra
Volterra är en antik stad med rötter i etruskisk, romersk och medeltida historia. Stadens etruskiska murar, romerska teater och medeltida palats erbjuder en fascinerande inblick i dess förflutna. Palazzo dei Priori, stadens rådhus, är en av Italiens äldsta och mest imponerande byggnader. Volterra är också känd för sin alabasthantverk, och besökare kan utforska många butiker och ateljéer som säljer vackra alabasterföremål.

Pitigliano
Pitigliano, även känt som "Lilla Jerusalem" på grund av sin historiska judiska gemenskap, är en spektakulär stad byggd på en klippa av tuffsten. Den medeltida staden är känd för sina pittoreska gränder, antika hus och synagogan som vittnar om dess rika historia. En promenad genom Pitigliano erbjuder fantastiska vyer över det omgivande landskapet och en känsla av att resa tillbaka i tiden.

San Quirico d'Orcia
San Quirico d'Orcia är en charmig by i hjärtat av Val d'Orcia, känd för sin medeltida arkitektur och vackra omgivningar. Byns historiska centrum har välbevarade byggnader och vackra trädgårdar, inklusive Horti Leonini, en renässansträdgård. San Quirico d'Orcia är också en utmärkt utgångspunkt för att utforska det omgivande landskapet, med sina ikoniska cypresser och böljande kullar.

Bagno Vignoni
Bagno Vignoni är en unik by i Val d'Orcia, känd för sina varma källor och historiska termalbad. I centrum av byn ligger Piazza delle Sorgenti, en stor termalpool som har varit i bruk sedan romartiden. Bagno Vignoni är en perfekt plats för avkoppling och erbjuder flera spa och termalanläggningar där besökare kan njuta av det helande vattnet.

Certaldo
Certaldo, födelseplatsen för den berömda författaren Giovanni Boccaccio, är en charmig medeltida stad belägen på en kulle. Den gamla delen av staden, Certaldo Alto, nås med en linbana och är fylld med historiska byggnader, smala gränder och vackra torg. Palazzo Pretorio, stadens rådhus, och Boccaccios hus är två av de mest betydande sevärdheterna.

Livorno
Livorno, en hamnstad på Toscanas kust, är känd för sitt maritima arv och sina färska skaldjur. Stadens kanalnätverk, känt som Venezia Nuova, är perfekt för en båttur eller en promenad längs vattnet. Livorno erbjuder också vackra stränder, livliga marknader och en fantastisk sjöfartshistoria, vilket gör det till ett intressant resmål för både kultur- och naturälskare.

Saturnia
Saturnia är känd för sina naturliga termalbad och vackra landskap. De varma källorna, Cascate del Mulino, erbjuder en unik möjlighet att bada i naturligt uppvärmt vatten året runt. Saturnia är en idealisk plats för avkoppling och välbefinnande, med flera spa-anläggningar och resorter som erbjuder termalbad och behandlingar baserade på det mineralrika vattnet.