Utöver ikoniska vinodlingar och medeltida byar, bjuder Toscana också på några av Italiens vackraste och mest inbjudande stränder. Från den exklusiva charmen i Forte dei Marmi till den avskilda skönheten på ön Giglio, sträcker sig Toscanas kustlinje och öar över ett spektrum av fantastiska badorter och natursköna strandremsor. Här är en guide till några av de mest sevärda stränderna i regionen, var och en med sin egen unika charm och atmosfär.

Marina di Pietrasanta
Marina di Pietrasanta, belägen längs den toskanska rivieran, är känd för sina breda, gyllene sandstränder och eleganta strandklubbar. Stranden sträcker sig över fem kilometer och erbjuder gott om plats för solbadare och badgäster. Marina di Pietrasanta är också populär bland familjer tack vare sina välutrustade faciliteter, lekplatser och närheten till den charmiga staden Pietrasanta, som är känd för sin konstnärliga atmosfär och skulpturverkstäder.

Forte dei Marmi
Forte dei Marmi är en av Toscanas mest exklusiva badorter, känd för sina eleganta strandklubbar, lyxiga villor och trendiga butiker. Stranden är lång och bred med finkornig sand, och vattnet är klart och inbjudande. Här kan besökare njuta av en dag i solen, omgiven av de apuanska alpernas dramatiska bakgrund. Kvällarna är lika charmiga, med möjlighet att promenera längs strandpromenaden och njuta av utsökta måltider på någon av de många gourmetrestaurangerna.

Viareggio
Viareggio är en livlig badort med en lång tradition av turism. Dess stränder är kända för att vara breda och välorganiserade, med många strandklubbar som erbjuder solstolar, parasoller och andra bekvämligheter. Viareggio är också känd för sin karneval, som är en av de mest berömda i Italien. Stadens strandpromenad är fylld med kaféer, glassbarer och restauranger, vilket gör det till ett perfekt ställe för en dag vid havet följt av en kväll med god mat och underhållning.

Castiglione della Pescaia
Castiglione della Pescaia, belägen i södra Toscana, erbjuder några av de mest orörda stränderna i regionen. Stadens huvudstrand är en lång, sandig sträcka med klart, rent vatten, idealisk för simning och snorkling. För de som söker lite mer avskildhet är stränderna vid Punta Ala och Cala Violina perfekta alternativ. Cala Violina, särskilt, är känd för sitt kristallklara vatten och den ovanliga egenskapen att sanden "sjunger" under fötterna när man går på den.

Marina di Grosseto
Marina di Grosseto är en populär destination för familjer, tack vare sina lugna och säkra badvatten. Stranden är bred och kantad av pinjeträd som erbjuder naturlig skugga under heta sommardagar. Här finns många faciliteter för strandaktiviteter, såsom beachvolleyboll och vattensporter. Marina di Grosseto ligger nära naturreservatet Parco della Maremma, vilket gör det till en idealisk plats för naturälskare som vill kombinera strandliv med utflykter i naturen.

San Vincenzo
San Vincenzo, belägen på den etruskiska kusten, är känd för sina långa, sandiga stränder och kristallklara vatten. Stränderna här är idealiska för både avkoppling och vattensporter som segling och windsurfing. San Vincenzo har också en vacker marina och många trevliga restauranger som serverar färsk fisk och skaldjur. Stränderna är välskötta och erbjuder en rad faciliteter för besökare, inklusive solstolar och parasoller att hyra.

Cala del Gesso
Cala del Gesso är en av de mest spektakulära stränderna på Argentario-halvön. Denna avskilda strand, omgiven av klippor och med kristallklart vatten, är perfekt för snorkling och dykning. Cala del Gesso nås via en vandringsled, vilket gör att den känns mer privat och orörd. Stranden är täckt med småsten och grus, och det klara vattnet erbjuder fantastiska möjligheter att utforska undervattensvärlden.

Biodola, Elba
Biodola, belägen på ön Elba, är en av de vackraste stränderna i Toscana. Med sin gyllene sand och sitt turkosa vatten är Biodola en favorit bland både lokalbefolkningen och turister. Stranden är omgiven av grönska och erbjuder en rad faciliteter inklusive solstolar, parasoller och strandbarer. Den långgrunda bukten gör den särskilt lämplig för barnfamiljer och vattensportentusiaster.

Marina di Alberese
Marina di Alberese är en av de mest orörda stränderna i Toscana, belägen inom naturreservatet Parco della Maremma. Denna vilda och naturliga strand erbjuder en spektakulär miljö med sitt klara vatten, vita sand och bakgrund av tät skog och betande djur. Stranden är tillgänglig via en kort vandring genom parken, vilket garanterar en lugn och avkopplande upplevelse bortom massorna.

Spiaggia delle Cannelle, Giglio
Spiaggia delle Cannelle på ön Giglio är en pittoresk strand med vit sand och kristallklart vatten. Denna strand är populär bland både snorklare och simmare tack vare det klara vattnet och den rika marina faunan. Spiaggia delle Cannelle erbjuder en lugn och avkopplande miljö med en fantastisk utsikt över det omgivande havet och klipporna.