Montepulciano, belägen på en högt belägen kulle i södra Toscana, är en stad som fångar hjärtat med sin rika historia, imponerande arkitektur och utsökta viner. Omgiven av vinodlingar och olivlundar, erbjuder Montepulciano en fängslande inblick i det toskanska landsbygdslivet, där varje gata och torg berättar en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden och renässansen.

När du går in i Montepulciano genom Porta al Prato, möts du av en stad som tycks frusen i tiden. De smala kullerstensgatorna leder upp till Piazza Grande, stadens huvudtorg, som omges av några av de mest imponerande byggnaderna från renässansen. Här står Palazzo Comunale, som med sin förtrollande arkitektur påminner om Palazzo Vecchio i Florens. Från tornet i Palazzo Comunale kan du njuta av en vidsträckt utsikt över de toskanska kullarna och den närliggande sjön Trasimeno.

En av Montepulcianos främsta sevärdheter är katedralen, Duomo di Montepulciano, som dominerar Piazza Grande. Dess inre är prytt med konstverk av viktiga renässanskonstnärer och erbjuder en fridfull plats för reflektion. I närheten ligger Chiesa di San Biagio, en vacker renässanskyrka belägen strax utanför stadens murar, omgiven av gröna ängar och cypresser.

För vinälskare är Montepulciano en sann skattkista. Staden är känd för sitt Vino Nobile di Montepulciano, ett av Italiens mest prestigefyllda viner. Många av stadens palats rymmer historiska vinkällare där du kan delta i vinprovningar och lära dig om vinproduktionen som har pågått i regionen i århundraden. Cantina Contucci och Cantina de' Ricci är två av de mest kända vingårdarna där du kan smaka på några av de bästa vinerna som Montepulciano har att erbjuda.

Matkulturen i Montepulciano är lika imponerande som dess viner. Staden erbjuder många restauranger och trattorior där du kan njuta av traditionella toskanska rätter. Prova lokala specialiteter som pici, en typ av handrullad pasta serverad med en mustig vildsvinssås, eller bistecca alla fiorentina, en rejäl t-benstek som grillas till perfektion. Måltiderna här är ofta ackompanjerade av utsökta lokala viner, vilket förhöjer smakupplevelsen.

Montepulciano är också hem för många kulturella evenemang, inklusive Cantiere Internazionale d'Arte, en sommarfestival som kombinerar musik, teater och konst, och Bravio delle Botti, en unik tävling där deltagare rullar stora vintunnor genom stadens gator. Dessa evenemang ger liv och energi till staden och erbjuder besökare en chans att uppleva den lokala kulturen på nära håll.

Montepulciano är känt för sina enastående viner och har ett rikt utbud av vingårdar som erbjuder vinprovningar och guidade turer. Här är några av de mest anmärkningsvärda vingårdarna som ger en oförglömlig upplevelse av Vino Nobile di Montepulciano och andra lokala viner.

En av de mest historiska och prestigefyllda vingårdarna i Montepulciano är Cantina Contucci. Belägen i ett imponerande renässanspalats på Piazza Grande, erbjuder Cantina Contucci en unik kombination av historia och vin. Vingården har varit i Contucci-familjens ägo i över 1 000 år, och de är kända för sina utsökta Vino Nobile di Montepulciano. En rundtur i deras vinkällare ger en inblick i traditionell vinframställning, och du kan smaka på deras olika viner i den charmiga provningslokalen.

En annan populär vingård är Cantina de' Ricci, som är känd för sina spektakulära underjordiska vinkällare. Dessa källare, som går tillbaka till 1500-talet, anses vara några av de vackraste i världen. En rundtur här inkluderar en fascinerande resa genom de gamla källarna och avslutas med en provning av deras prisbelönta viner. Cantina de' Ricci är också känt för sin vänliga personal och informativa turer som gör upplevelsen både lärorik och njutbar.

Avignonesi är en annan framstående vingård som ligger strax utanför Montepulciano. Denna vingård är en pionjär inom biodynamisk vinodling och erbjuder turer som fokuserar på hållbarhet och ekologisk vinproduktion. Besökare kan delta i en omfattande rundtur som inkluderar en promenad genom vingårdarna, en titt på vinframställningsprocessen och en provning av deras viner, inklusive deras berömda Vin Santo och grappa. Avignonesi har också en restaurang där du kan njuta av en måltid med lokala ingredienser, perfekt ackompanjerad av deras viner.

För de som vill ha en mer intim och personlig upplevelse, är Tenuta Valdipiatta ett utmärkt val. Denna familjeägda vingård erbjuder privata turer och vinprovningar som ger en djupare förståelse för deras filosofi och vinframställningsprocess. Du kan smaka på en rad olika viner, inklusive deras Rosso di Montepulciano och Vino Nobile di Montepulciano, medan du njuter av den vackra utsikten över de omgivande vingårdarna.

Sist, men inte minst, är Poliziano en annan riktigt bra oppvingård som inte får missas. Grundad 1961, har Poliziano vuxit till att bli en av de mest respekterade producenterna i regionen. Deras viner är kända för sin höga kvalitet och balans, och en tur här inkluderar en rundvandring i vingårdarna och vinfabriken samt en provning av deras viner. Poliziano erbjuder också en vinlounge där du kan koppla av och njuta av deras viner i en vacker miljö.