Toscana är en av världens mest prestigefyllda vinregioner och, framför allt, sina enastående viner. Regionen är hem för några av Italiens mest berömda vingårdar och erbjuder en vinupplevelse som kombinerar historia, kultur och gastronomi. Från de robusta Chianti-vinerna till de eleganta Brunello di Montalcino, erbjuder Toscanas vingårdar en resa genom århundraden av vintradition och innovation. Här är en guide till några av de bästa vingårdarna i Toscana, där du kan njuta av utsökta viner och enastående landskap.

Antinori nel Chianti Classico
Antinori nel Chianti Classico är en av de mest prestigefyllda vingårdarna i Toscana och en symbol för innovation och tradition. Beläget i hjärtat av Chianti-regionen, erbjuder denna moderna och imponerande anläggning en unik vinupplevelse. Här kan du delta i guidade turer som tar dig genom vingårdarna, de avancerade produktionsanläggningarna och de historiska källarna. Provsmakningarna inkluderar några av Antinoris mest berömda viner, såsom Tignanello och Solaia, som anses vara bland de bästa supertoscanska vinerna.

Biondi-Santi
Biondi-Santi, beläget i Montalcino, är en legendarisk vingård känd som Brunello di Montalcinos födelseplats. Vingården har en lång historia och har varit i familjen Biondi-Santis ägo i generationer. En rundtur här ger dig en fascinerande inblick i produktionen av Brunello-vinet, från druvodling till buteljering. Du får också möjlighet att smaka på deras exceptionella viner, inklusive några äldre årgångar som visar på vinets fantastiska lagringspotential.

Tenuta San Guido
Tenuta San Guido, hem till det berömda vinet Sassicaia, ligger nära Bolgheri vid den toskanska kusten. Sassicaia är en av Italiens mest hyllade viner och anses vara den första supertoscanskan. Vingården erbjuder exklusiva turer där du kan besöka de natursköna vingårdarna, de historiska källarna och lära dig om den unika terroiren som ger Sassicaia dess karakteristiska smak. Provsmakningen av deras viner, inklusive Sassicaia, är en upplevelse som varje vinentusiast bör uppleva.

Castello di Ama
Castello di Ama, beläget i hjärtat av Chianti Classico-regionen, är en vingård som kombinerar vinproduktion med samtidskonst. Vingården är känd för sina eleganta Chianti Classico-viner och sina innovativa konstinstallationer. En rundtur här inkluderar besök i de vackra vingårdarna, källarna och konstutställningarna som finns spridda över egendomen. Provsmakningen av deras prisbelönta viner, såsom L'Apparita och Castello di Ama Chianti Classico, är en höjdpunkt.

Frescobaldi
Frescobaldi är en av Toscanas äldsta och mest respekterade vinfamiljer, med en historia som sträcker sig över 700 år. Familjen äger flera vingårdar runt om i Toscana, inklusive Tenuta di Castiglioni, Castello Nipozzano och Castelgiocondo. Varje vingård har sin egen unika karaktär och terroir. Frescobaldi erbjuder guidade turer och vinprovningar där du kan upptäcka deras omfattande utbud av viner, från Chianti till Brunello och de prestigefyllda supertoscanska vinerna.

Avignonesi
Avignonesi, beläget nära Montepulciano, är känd för sin hållbara och biodynamiska vinproduktion. Vingården är särskilt berömd för sitt Vino Nobile di Montepulciano, ett elegant och välbalanserat vin. En rundtur på Avignonesi inkluderar en promenad genom vingårdarna, ett besök i de biodynamiska trädgårdarna och en insikt i deras miljövänliga vinproduktionsmetoder. Provsmakningen erbjuder en möjlighet att njuta av deras utsökta viner, inklusive deras unika Vin Santo.

Castello Banfi
Castello Banfi är en imponerande vingård och lyxresort belägen i Montalcino, känd för sina Brunello di Montalcino-viner. Vingården erbjuder en helhetsupplevelse med guidade turer genom vingårdarna, produktionsanläggningarna och de historiska källarna. Besökare kan också njuta av en exklusiv vinprovning, där de får smaka på Banfis olika Brunello-viner samt andra specialiteter. Castello Banfi erbjuder även gastronomiska upplevelser på sina restauranger och möjlighet att bo på den lyxiga egendomen.

Tenuta di Biserno
Tenuta di Biserno, belägen nära Bolgheri, är en relativt ny men redan välrenommerad vingård grundad av Marchese Lodovico Antinori. Vingården är känd för sina eleganta och sofistikerade viner, som Biserno och Il Pino di Biserno. En rundtur här inkluderar en promenad genom de vackra vingårdarna, ett besök i de moderna källarna och en provsmakning av deras exklusiva viner. Tenuta di Biserno erbjuder en unik och personlig vinupplevelse i en spektakulär miljö.

Petrolo
Petrolo, beläget i hjärtat av Chianti, är en familjeägd vingård känd för sina ekologiska och biodynamiska viner. Vingården producerar några av Toscanas mest respekterade viner, inklusive Torrione och Galatrona, som är en av Italiens mest hyllade Merlot. En rundtur på Petrolo inkluderar en insikt i deras hållbara vinodlingsmetoder, besök i vingårdarna och källarna, samt en provsmakning av deras fantastiska viner.

Le Macchiole
Le Macchiole, beläget i Bolgheri, är en av de ledande vingårdarna i regionen och känd för sina innovativa viner. Vingården producerar flera framstående viner, inklusive Paleo, Messorio och Scrio, som alla har fått internationellt erkännande. En rundtur här inkluderar besök i vingårdarna, en titt på deras vinproduktionsprocess och en provsmakning av deras exceptionella viner. Le Macchiole erbjuder en djupdykning i Bolgheris vinvärld och en chans att smaka på några av regionens bästa viner.